Πες “κόλλυβα” και δες τον μέσο Έλληνα να σταυροκοπιέται, να φτύνει τον κόρφο του και να γυρίζει γύρω από τον εαυτό του σαν να κάνει εξορκισμό.

Γιατί; Γιατί το μυαλό του έχει κολλήσει στην ιδέα ότι είναι αποκλειστικά συνδεδεμένα με τον θάνατο. Δεν του περνάει από το κεφάλι ότι αυτά τα “μακάβρια” σποράκια είναι στην πραγματικότητα το απόλυτο superfood—ένα πρωινό που βάζει κάτω κάθε ακριβοπληρωμένο bowl με chia και goji berries. Πού αλλού θα βρεις μαζεμένα τόσα ωφέλιμα λιπαρά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά σε ένα πιάτο;

Και επειδή κάποιοι από εμάς δεν έχουμε πρόβλημα να αναγνωρίσουμε την αξία τους, σας παρουσιάζω την απόλυτη συνταγή που θα σας κάνει να τα τρώτε χωρίς κανέναν… μεταφυσικό φόβο!

Υλικά

  • 700 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
  • 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
  • 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα καβουρντισμένα και  χοντροαλεσμένα
  • 150 γρ. φουντούκια καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
  • 100 γρ. λευκό σουσάμι ψημένο και αλεσμένο
  • 1/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
  • 1/4 κούπας μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive τριμμένα στο μούλτι
  • 100 γρ. ρόδι
  • μπόλικη ποσότητα μαϊντανό
  • 2-3 κουταλιές σούπας καβουρντισμένο αλεύρι
  • 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
  • 250 γρ. ξανθές σταφίδες
  • 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη

Εκτέλεση

**Η απόλυτη συνταγή για τα κόλλυβα που θα σε κάνουν να ξεχάσεις τα cornflakes**

Καταρχάς, παίρνουμε το σιτάρι και του κάνουμε ένα καλό μπάνιο—πλένουμε, τρίβουμε, ξεπλένουμε σαν να βγάζουμε αμαρτίες. Το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, του βάζουμε τόσο νερό που θα μπορούσε να φιλοξενήσει χρυσόψαρο, και το αφήνουμε να μουλιάσει για 2-3 ώρες, γιατί και το σιτάρι χρειάζεται τον χρόνο του.

Μετά, το βράζουμε στο ίδιο νερό σε χαμηλή φωτιά για καμιά δυο ώρες, μέχρι να σκάσει και να φουσκώσει σαν τα μούτρα μας μετά από υπερφαγία. Το στραγγίζουμε και το ξεπλένουμε με κρύο νερό, λες και θέλουμε να το συνεφέρουμε από λιποθυμία. Το αφήνουμε στο στραγγιστήρι να χυθούν τα υγρά του, γιατί δεν θέλουμε κόλλυβα-λασπότοπο.

Ύστερα, του ετοιμάζουμε κρεβάτι: απλώνουμε στο τραπέζι ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο, ρίχνουμε από πάνω χαρτί κουζίνας και ξαπλώνουμε το σιτάρι για να ξεραθεί σαν καλοκαιρινός τουρίστας στην ξαπλώστρα. Το σκεπάζουμε με άλλο χαρτί και το αφήνουμε στην ησυχία του για 3-4 ώρες—ή ακόμα καλύτερα όλη τη νύχτα, αν έχουμε υπομονή και μυαλό. Αν την επόμενη μέρα ξεκολλάει χωρίς δράματα από το τραπεζομάντηλο, είναι έτοιμο για τα περαιτέρω.

Μετά, το ρίχνουμε σε μπολ και το ανακατεύουμε με όλα τα υλικά εκτός από το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη. Το πασπαλίζουμε πρώτα με καβουρντισμένο αλεύρι (γιατί δεν θέλουμε υγρασίες) και μετά με ζάχαρη άχνη, χρησιμοποιώντας ένα σουρωτήρι για να γίνει σωστή κατανομή και όχι κανένα χάλι.

Έπειτα, πιάνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα, αλουμινόχαρτο ή χαρτοπετσέτα—ό,τι βρούμε πρόχειρο—και το πατάμε από πάνω για να στρώσουν όλα ομοιόμορφα, χωρίς αντιαισθητικά βουναλάκια. Το ίδιο κάνουμε και με τη ζάχαρη άχνη, γιατί είμαστε τελειομανείς.

Και τώρα το αποκορύφωμα: φτιάχνουμε στο κέντρο έναν σταυρό (ναι, ξέρουμε, κάποιοι ήδη τρομάξατε) και στολίζουμε περιμετρικά σαν να ετοιμάζουμε το πιο ινσταγκραμικό bowl που θα έκανε μέχρι και έναν hipster να ζηλέψει.

Έτοιμα! Τώρα, αντί να τα κοιτάτε με τρόμο, δοκιμάστε τα και θα καταλάβετε γιατί είναι το πιο αδικημένο superfood που φτιάχτηκε ποτέ.

Σημειώσεις:

Πρώτα ρίχνουμε το αλεύρι πάνω από τα κόλλυβα και μετά τη ζάχαρη άχνη, γιατί δεν θέλουμε να καταλήξουμε με ένα λασπωμένο χάλι που θυμίζει βρεγμένη άμμο.

**Το καβούρδισμα του αλευριού:**
Παίρνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι, το βάζουμε σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε ασταμάτητα με μια ξύλινη κουτάλα, λες και προσπαθούμε να εξορκίσουμε το καμένο, μέχρι να ξανθίσει όμορφα. Αν εμφανιστούν ύποπτα άσπρα γρομπαλάκια, τα πατάμε αλύπητα με την κουτάλα μέχρι να εξαφανιστούν—δεν θα μας χαλάσουν αυτοί την αισθητική.

**Το καβούρδισμα των ξηρών καρπών:**
Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το σουσάμι τα περνάμε ξεχωριστά από τη φωτιά, γιατί το καθένα έχει τα δικά του χούγια. Τα ρίχνουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, τα ανακατεύουμε συνεχώς για 1-2 λεπτά (δεν τα αφήνουμε στην τύχη τους γιατί θα γίνουν κάρβουνο), και μόλις πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα, είναι έτοιμα.

Αν βαριόμαστε να στέκουμε από πάνω σαν γεροφύλακες, μπορούμε να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 180-200°C, ανακατεύοντάς τα πού και πού για να μην καούν από τη μία και μείνουν ωμά από την άλλη. Μόλις ροδίσουν ελαφρώς, τα πετάμε στο μπλέντερ και τα αλέθουμε μέχρι να γίνουν όσο ψιλά θέλουμε.

**Σερβίρισμα με στιλ:**
Απολαύστε άφοβα τα κόλλυβα σας—ναι, χωρίς σταυροκοπήματα και σκόρδα—μαζί με ένα ποτήρι παγωμένη ρακί ή δυνατό τσίπουρο. Γιατί αν είναι να φάμε ένα γεύμα γεμάτο ιστορία, τουλάχιστον ας το συνοδεύσουμε σωστά!