Πολλοί όταν ακούνε την λέξη κόλλυβα κάνουν τον σταυρό τους και φτύνουν τον κόρφο τους και πολλές φορές φέρνουν και τρεις βόλτες γύρω από τον εαυτό τους, για να διώξουν το κακό. Το μυαλό του Έλληνα που τα συνδέει όλα με τον θάνατο.!!! Δεν ξέρουν όμως ότι τα κόλλυβα από μόνα τους είναι το τέλειο πρωινό και το τέλειο superfood ever! Που αλλού θα βρούμε συγκεντρωμένα τόσο ωφέλημα λιπαρά και αντιοξειδωτικά για τον οργανισμό μας. Ως λάτρης των κόλλυβων βρήκα και σας παρουσιάζω την καλύτερη συνταγή που υπάρχει ever!
Υλικά
- 700 γρ. σιτάρι αποφλοιωμένο
- 200 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 150 γρ. ασπρισμένα αμύγδαλα καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
- 150 γρ. φουντούκια καβουρντισμένα και χοντροαλεσμένα
- 100 γρ. λευκό σουσάμι ψημένο και αλεσμένο
- 1/4 κούπας φρυγανιά τριμμένη
- 1/4 κούπας μπισκότα ολικής άλεσης τύπου digestive τριμμένα στο μούλτι
- 100 γρ. ρόδι
- μπόλικη ποσότητα μαϊντανό
- 2-3 κουταλιές σούπας καβουρντισμένο αλεύρι
- 2 κοφτές κουταλιές της σούπας κανέλα
- 1/2 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
- 250 γρ. ξανθές σταφίδες
- 1/2 κιλό ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Καθαρίζουμε και πλένουμε πολύ καλά το σιτάρι, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα, γεμίζουμε νερό, μέχρι να το σκεπάσει αρκετά και το μουσκεύουμε για 2-3 ώρες.
Στη συνέχεια το βράζουμε, με το νερό μέσα στο οποίο μούσκεψε, σε σιγανή φωτιά για 2 περίπου ώρες, έως ότου ανοίξει και φουσκώσει.
Το στραγγίζουμε, το ξεπλένουμε με κρύο νερό και το αφήνουμε στο στραγγιστήρι για 1 ώρα να φύγουν όλα τα υγρά του. Στρώνουμε στο τραπέζι της κουζίνας ένα βαμβακερό τραπεζομάντηλο, από πάνω τοποθετούμε χαρτί κουζίνας ή ένα ακόμη τραπεζομάντηλο και απλώνουμε το σιτάρι. Το σκεπάζουμε με χαρτί κουζίνας και το αφήνουμε να στεγνώσει για 3-4 ώρες ή και περισσότερο.
Καλό είναι η προετοιμασία των κόλλυβων να ξεκινήσει από την προηγούμενη μέρα, ώστε να τα αφήσουμε να στεγνώσουν όλη τη νύχτα. Όταν το σιτάρι ξεκολλάει από το τραπεζομάντηλο, τότε έχει στεγνώσει.
Βάζουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι και τη ζάχαρη άχνη, σ’ ένα μπολ (ή σε μια πιατέλα) και τα ανακατεύουμε. Τα καλύπτουμε με το κρύο καβουρντισμένο αλεύρι ραντίζοντας το μ’ ένα σουρωτήρι και κατόπιν ραντίζουμε από πάνω και τη ζάχαρη άχνη.
Αφού καλύψουμε το σιτάρι με το αλεύρι, παίρνουμε ένα κομμάτι λαδόκολλα ή ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο ή 1 χαρτοπετσέτα, την ανοίγουμε, την απλώνουμε πάνω στα κόλλυβα και πατάμε για να κάτσει το αλεύρι παντού ομοιόμορφα. Την ίδια διαδικασία ακολουθούμε και μετά που θα στρώσουμε τη ζάχαρη άχνη.
Σχηματίζουμε στο κέντρο των κόλλυβων ένα σταυρό και συνεχίζουμε το στόλισμα περιμετρικά του μπολ (ή της πιατέλας).
Σημειώσεις:
Βάζουμε το αλεύρι πάνω από τα κόλυβα και μετά τη ζάχαρη άχνη, για να μη λασπώσουν.
Για να καβουρντίσουμε το αλεύρι, το βάζουμε σε ένα αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα (για να μην καεί), μέχρι να ξανθίνει.
Αν υπάρχουν γρομπαλάκια άσπρα, τα πατάμε με την κουτάλα να διαλυθούν και να ξανθίνει το αλεύρι.
Τα αμύγδαλα, τα φουντούκια και το σουσάμι, τα καβουρντίζουμε ξεχωριστά το καθένα σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά ανακατεύοντας τα συνεχώς για να μη μαυρίσουν.
Μπορούμε επίσης, αν θέλουμε, να τα ψήσουμε στο φούρνο στους 180-200°C ανακατεύοντας τα για να ψηθούν ομοιόμορφα και όταν ροδίσουν ελαφρά να τα αλέσουμε στο μπλέντερ.
Απολαύστε άφοβα μαζί με ένα ποτήρι παγωμένη ρακί ή απόσταγμα τσίπουρου!!!