Είναι από τα αγαπημένα μου γλυκά αυτήν την περίοδο που πλησιάζουν οι γιορτές. Αν μάλιστα με αφήσεις με το ταψί τότε πάει δεν υπάρχει σωτηρία. Η συγκεκριμένη συνταγή της αγαπημένη μου Ντίνας Νικολάου είναι από τις πιο γευστικές!
ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΜΕ ΦΥΣΤΙΚΙΑ ΑΙΓΙΝΗΣ
: 10-12
: 20 min
: 2 hr
Μεγαλειώδες γλύκισμα με ελάχιστα υλικά που αγαπώ πολύ. Δεν χρειάζεται πολλά μπαχαρικά… Αφήνω το βούτυρο, τα φυστίκια και το τραγανό φύλλο να «μιλήσουν»…
ΥΛΙΚΆ
- 500 γρ. φύλλο Βηρυτού (περίπου 16-18 φύλλα)
- 300 γρ. φυστίκια Αιγίνης (καθαρό βάρος), ανάλατα, χοντροσπασμένα
- 300 γρ. βούτυρο Lurpak, λιωμένο
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- λίγα φυστίκια χοντροσπασμένα, για το σερβίρισμα
- Για το σιρόπι
- 4 φλιτζ. τσαγιού νερό
- 3 φλιτζ. τσαγιού ζάχαρη
- 1 ξύλο κανέλας
- χυμό από ½ λεμόνι
ΔΙΑΔΙΚΑΣΊΑ
- ΒΉΜΑ 1Σε μια κατσαρόλα βάζω όλα τα υλικά για το σιρόπι. Βάζω την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και αφήνω να λιώσει η ζάχαρη. Από την στιγμή που θα αρχίσει ο βρασμός, το αφήνω για 2 λεπτά και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω να κρυώσει καλά.
- ΒΉΜΑ 2Προθερμαίνω το φούρνο στους 150°C. Βουτυρώνω καλά ένα μακρόστενο ταψί 22×35 εκ.
- ΒΉΜΑ 3Απλώνω όλα τα φύλλα επάνω στον πάγκο της κουζίνας. Αλείφω με αρκετό βούτυρο το πρώτο φύλλο και το στρώνω στο ταψί, φροντίζοντας να εξέχει από τα πλαϊνά του ταψιού. Επειδή τα φύλλα μπορεί να είναι πιο κοντά από το μήκος του ταψιού, φροντίζω κάθε φορά να τα στρώνω εναλλάξ. Δηλαδή, το πρώτο, να εξέχει από την δεξιά πλευρά, το δεύτερο να εξέχει από την αριστερή. Στρώνω με τον ίδιο τρόπο τα μισά φύλλα καλά βουτυρωμένα.
- ΒΉΜΑ 4Σε ένα μπολ ανακατεύω τα φυστίκια με τη ζάχαρη. Αδειάζω το μείγμα στο ταψί με τα βουτυρωμένα φύλλα και τα στρώνω να καλύψουν όλη την επιφάνεια.
- ΒΉΜΑ 5Επαναλαμβάνω την διαδικασία του στρωσίματος των βουτυρωμένων φύλλων μέχρι να τελειώσουν όλα. Με τη βοήθεια ενός μαχαιριού «στριμώχνω» τα φύλλα που περισσεύουν από τα πλαϊνά του ταψιού ώστε να κλείσει ωραία η περιφέρεια του μπακλαβά.
- ΒΉΜΑ 6Βάζω το ταψί στο ψυγείο για 10 λεπτά μέχρι να παγώσει λίγο το βούτυρο. Βγάζω από το ψυγείο και με ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζω τον μπακλαβά σε κομμάτια (τετράγωνα ή τρίγωνα).
- ΒΉΜΑ 7Ψήνω στο φούρνο για 2 ώρες μέχρι τα φύλλα να γίνουν τραγανά.
- ΒΉΜΑ 8Βγάζω από το φούρνο και με μια κουτάλα, ραντίζω με το κρύο σιρόπι. Αφήνω τον μπακλαβά να κρυώσει και πασπαλίζω με λίγα φυστίκια. Κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.
- ΒΉΜΑ 9Μυστικό: Επειδή το φύλλο Βηρυτού είναι αρκετά λεπτό και ευαίσθητο, το απλώνω επάνω στον πάγκο της κουζίνας και το βουτυρώνω εκεί. Μετά το μεταφέρω στο ταψί χωρίς να το πιέσω. Δεν πειράζει αν δημιουργηθούν ζάρες. Αν κάνετε το αντίθετο (στρώσιμο στο ταψί και μετά βουτύρωμα) η πίεση που ασκεί το πινέλο θα κολλήσει όλα τα φύλλα με αποτέλεσμα να γίνουν μια συμπαγής μάζα.
δες περισσότερα στο www.dinanikolaou.gr
Καλή σας απόλαυση!!!