Είναι γνωστό πως κάτι καινούργιο και ειδικά ότι έχει σχέση με το βάρος θα το δοκιμάσω. Μην θυμηθώ τώρα την περίοδο που έκανα ωμοφαγία και ήμουν πιο υγιής και ορεξάτος από ποτέ. Κάπως έτσι λοιπόν και τώρα με την αλκαλική διατροφή, είπα να το δοκιμάσω και όχι απλά να χάσω τα περιττά κιλά των διακοπών που δεν είναι και λίγα, αλλά να αποτοξινώσω και λίγο τον οργανισμό μου με τόσα που τον τρέφω κάθε μέρα! Πριν πούμε όμως το οτιδήποτε καλό είναι να ξεκαθαρίσουμε τι ακριβώς είναι η αλκαλική διατροφή.
Τι είναι η αλκαλική διατροφή;
Η αλκαλική διατροφή είναι αυτό το είδος διατροφής που διατηρεί το pH του οργανισμού μας σε ισορροπία, έτσι ώστε να παραμένουν υγιή τα κύτταρα και οι ιστοί και να λειτουργούν όλα σωστά και αποτελεσματικά, προκειμένου εμείς να αισθανόμαστε ευεξία και να είμαστε υγιείς. Το pH του οργανισμού μας είναι 7,4 δηλαδή ελαφρά αλκαλικό. Για να το διατηρήσουμε στην τιμή αυτή, πρέπει να τρώμε κατά 70-80% αλκαλικές τροφές όπως φρούτα και λαχανικά, και όχι όξινες όπως κρεατικά, γαλακτοκομικά, επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά. Λόγω του ότι η διατροφή είναι μια από τις κύριες αιτίες που το pH μας μπορεί να μην είναι ισορροπημένο, η σωστή επιλογή τροφών με βάση το pH τους μπορεί να μας εξασφαλίσει την ισορροπία στον οργανισμό μας.
Το pH των τροφών
Δείτε πώς κατηγοριοποιούνται οι τροφές με βάση το πόσο αλκαλικές ή όξινες είναι, έτσι ώστε να οργανώσετε το διατροφικό σας πλάνο.
Εξαιρετικά αλκαλικές τροφές (pH 8,5-9,0)
Σε αυτή την κατηγορία θα βρείτε τα λεμόνια και το καρπούζι που έχουν pH 9,0, ενώ με pH 8,5 είναι το ακτινίδιο, ο ανανάς, τα δαμάσκηνα, ο μαϊντανός, το μάνγκο, το νεροκάρδαμο, το πεπόνι, τα σπαράγγια, τα γλυκά σταφύλια και αχλάδια, τα ξερά σύκα, οι ξανθές σταφίδες, τα φύκια κελπ, οι ξεροί χουρμάδες, οι χυμοί φρούτων και λαχανικών, τα αντίδια, το λάιμ, το passion fruit. Συγκεκριμένα, τα λεμόνια είναι εξαιρετικά για το βήχα, τον πονόλαιμο, το κρυολόγημα, την καούρα και τις πεπτικές διαταραχές, ο μαϊντανός καθαρίζει τα νεφρά και τα σπαράγγια αποτελούν ισχυρό μειωτή οξύτητας.
Μέτρια αλκαλικές τροφές (pH 7,5-8,0)
Εδώ συναντάμε το αβοκάντο, το αλεύρι αραρούτι, το φρέσκο αρακά, τα βερίκοκα, τα καρότα, τη γλυκιά κολοκύθα, το μαρούλι, τα γλυκά μήλα, τα μούρα, τις ώριμες μπανάνες, τα νεκταρίνια, τα γλυκά ροδάκινα, το σέλινο, το σκόρδο, το σπανάκι, τα φρέσκα σύκα και χουρμάδες, με pH 8,0, ενώ με pH 7,5 είναι η λιγότερο γλυκιά κολοκύθα και αρακάς, τα κουκιά, το κουνουπίδι, το λάχανο, τα ξινά μήλα, το μηλόξυδο, η φρέσκια πιπερόριζα, τα λιγότερο γλυκά ροδάκινα, τα σμέουρα, οι φράουλες, τα χαρούπια, τα πράσινα φρέσκα φασολάκια, τα ξινά σταφύλια, το γογγύλι κ.ά. Να θυμάστε ότι το αλεύρι αραρούτι περιέχει υψηλό ασβέστιο και το ανόθευτο μηλόξυδο βοηθάει στο πεπτικό, ενώ τα χαρούπια μπορούν να υποκαταστήσουν το κακάο και είναι πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία.
Τροφές ελαφρώς αλκαλικές προς ουδέτερες (pH 7,0-7,5)
Ανάμεσα στις ελαφρώς αλκαλικές τροφές συναντάμε τα αμύγδαλα, το αγγούρι, την αγκινάρα, το θαλασσινό αλάτι, τη βύνη κριθαριού, το γιδίσιο γάλα και τυρόγαλο (άβραστο), το ελαιόλαδο, τις ώριμες ελιές, τη φρέσκια καρύδα, τα ξερά, ψημένα κάστανα, τα κεράσια, την κινόα, το κρεμμύδι, τα λαχανάκια Βρυξελλών, τα μανιτάρια, το ανεπεξέργαστο μέλι, τη μελιτζάνα, το μοσχοκάρυδο, τη μουστάρδα, τις μπάμιες, τα μπαχαρικά, τις γλυκές ή μέτρια γλυκές ντομάτες, σπόροι σουσαμιού, τα ξερά φασόλια σόγιας. Κάτι που πρέπει να ξέρετε είναι ότι το γιδίσιο γάλα και τυρόγαλο βοηθούν στην πέψη και οι σπόροι σουσαμιού διατηρούν υψηλά επίπεδα αφομοιώσιμου ασβεστίου.
Ελαφρώς όξινες τροφές προς ουδέτερες (pH 6,5-7,0)
Περνώντας στις ελαφρώς όξινες τροφές βρίσκουμε το ασπράδι των αβγών, τα βατόμουρα, το βούτυρο, το ομογενοποιημένο γάλα, τα φρέσκα και ξερά δαμάσκηνα, τα δημητριακά πρωινού (ανεπεξέργαστα με μέλι, φρούτα, σιρόπι σφενδάμου), τις ξιδάτες ελιές, τα διάφορα έλαια εκτός του ελαιολάδου, τα καρύδια, την ξερή καρύδα, το κριθάρι, τα κράνμπερι, τα κράκερ σίκαλης, ρυζιού ή σίτου (ανεπεξέργαστα), τα βραζιλιάνικα φιστίκια, τη μαργαρίνη, το επεξεργασμένο μέλι, το μοσχοκάρυδο, τους σπόρους κολοκύθας, τα τυριά (ελαφρά και λεπτά), τις φακές, τα ξερά φασόλια, τα φιστίκια Αιγίνης, τη φρουκτόζη, το ψωμί σίκαλης. Έχετε υπόψη σας ότι τα γαλακτερά δημιουργούν βλέννες και είναι δύσπεπτα και ότι τα φυτρωμένα ξερά φασόλια είναι ουδέτερα, με pH 7,0.
Μέτρια όξινες τροφές (pH 6,0-6,5)
Το κρασί, τα επεξεργασμένα δημητριακά πρωινού, το οστρακόδερμα, οι πίκλες εμπορίου, το επεξεργασμένο σιρόπι σφανδάμου, οι φρουτοχυμοί με ζάχαρη, το φύτρο σιταριού, τα ψάρια, το ψωμί από καλαμπόκι, η βρώμη, το ρύζι και η σίκαλη εντάσσονται στις τροφές με pH 6,0. Τα ολόκληρα αβγά καλά βρασμένα, τα γλυκά με σπόρους και μέλι, η κέτσαπ, η μαγιονέζα, οι πράσινες μπανάνες, οι ξεφλουδισμένες πατάτες, το ρύζι μπασμάτι και αναποφλοίωτο, τα έντονα τυριά, το φαγόπυρο, το αράπικο φιστίκι, τα ψωμιά καλαμποκιού και ρυζιού, η σάλτσα σόγιας του εμπορίου έχουν pH 6,5. Θυμηθείτε ότι το καλής ποιότητας κόκκινο κρασί, μέχρι ένα ποτηράκι, είναι καλό για το αίμα.
Εξαιρετικά όξινες τροφές (pH 5,0-5,5)
Στις ιδιαιτέρως όξινες τροφές βρίσκουμε τα τεχνητά γλυκαντικά με pH 5,0, ενώ στις τροφές με pH 5,5 εντάσσονται το άσπρο και σταρένιο αλεύρι, το ιωδιούχο ραφιναρισμένο αλάτι, τα ανθρακούχα αναψυκτικά και ποτά, το μοσχαρίσιο κρέας, η γαλοπούλα, τα γλυκά με άσπρο αλεύρι, η ζάχαρη (άσπρη και καστανή), τα ζυμαρικά, ο καφές, οι καραμέλες, το κατσίκι, το κοτόπουλο, το κουνέλι, οι μαρμελάδες, το λικέρ, η μπίρα, το λευκό ξίδι, το άσπρο ρύζι, το σιμιγδάλι, η σοκολάτα, το σταρένιο ψωμί, το μαύρο τσάι, το χοιρινό. Αποφύγετε όσο μπορείτε τη ζάχαρη, καθώς διαταράσσει το μεταβολισμό και έχετε υπόψη σας ότι τα ανθρακούχα ποτά απομυζούν τα μεταλλικά στοιχεία του οργανισμού.
Με λίγα λόγια, η ιδανική διατροφή που εξασφαλίζει την υγεία και λειτουργεί και σαν μέτρο πρόληψης για διάφορες ασθένειες, είναι να ξεκινάμε την ημέρα μας με φρούτα, ξηρούς καρπούς και όχι επεξεργασμένα δημητριακά και στη συνέχεια προς το βράδυ να τελειώνουμε με δομικά υλικά, όπως πρωτεΐνες και μέταλλα, μέσα από λαχανικά, τυρί, γιαούρτι, ψάρι και ξηρούς καρπούς, όπως συστήνει ο ειδικός. Το απόγευμα είναι ιδανικό να κάνουμε ένα έντονο πρόγραμμα γυμναστικής, ώστε να αποβάλλονται οι τοξίνες, να πίνουμε πολύ νερό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ανάμεσα στα γεύματα και να αποφεύγουμε αναψυκτικά, αλκοόλ και επεξεργασμένες τροφές και υγρά.
Τι κερδίζουμε;
Καταναλώνοντας αλκαλικές τροφές και μειώνοντας τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, το αλκοόλ και τα σάκχαρα, αποκτάμε μυϊκή μάζα και περιορίζουμε το λίπος του σώματός μας. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της αλκαλικής δίαιτας, υιοθετώντας μια τέτοιου είδους διατροφή, θα μπορούσαμε να αποφύγουμε πλήθος ασθενειών, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης και ο καρκίνος, καθώς επίσης και να επιβραδύνουμε τη διαδικασία της γήρανσης. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση αλκαλικών τροφών μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ενέργειας του οργανισμού, να δυναμώσει τη μνήμη και να προλάβει πονοκεφάλους, φουσκώματα, καρδιαγγειακές νόσους, μυϊκούς πόνους και αϋπνία. Επιπλέον, είναι ευκολότερο για το πεπτικό σύστημα να διασπάσει τις αλκαλικές τροφές, με αποτέλεσμα ο οργανισμός μας να απορροφά περισσότερες βιταμίνες και μέταλλα. Τέλος, τροφές πλούσιες σε καλό λίπος, όπως οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, οι οποίες περιλαμβάνονται στη λίστα των αλκαλικών τροφών, συνδέονται με την υγεία της επιδερμίδας μας. Παρ’ όλα αυτά, προς το παρόν δεν υπάρχουν ασφαλή επιστημονικά στοιχεία που να επιβεβαιώνουν όλα τα παραπάνω οφέλη της συγκεκριμένης δίαιτας. «Δεν έχουν διεξαχθεί μεγάλες κλινικές μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα των διατροφικών προγραμμάτων που βασίζονται στην κατανάλωση αλκαλικών τροφών», εξηγεί η Junee Sangani, από τη Βρετανική Ένωση Διαιτολόγων. Εν αναμονή, λοιπόν…