Στο κατάμεστο Polis Art Cafe πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 2 Φεβρουαρίου 2019 η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Όλγας Λυμπεροπούλου με τίτλο “Όλα όσα είμαι: το λεύκωμα που σε βοηθά να αφηγηθείς την προσωπική σου ιστορία” στο αναγνωστικό κοινό της Αθήνας.
Το “Όλα όσα είμαι” είναι ένα λεύκωμα που, όπως αναφέρει και ο επεξηγηματικός υπότιτλός του, έχει σαν στόχο να βοηθήσει τον καθένα από εμάς να αφηγηθεί τη δική του μοναδική, προσωπική ιστορία. Μέσα από εκατοντάδες ημιτελείς προτάσεις που περιμένουν να συμπληρωθούν, το λεύκωμα οδηγεί τον κάτοχό του βήμα – βήμα ώστε να κάνει μια συνολική ανασκόπηση της ζωής του από την παιδική ηλικία μέχρι και σήμερα, να θυμηθεί ξανά ευτυχισμένες στιγμές, σημαντικά γεγονότα και επιτεύγματα για τα οποία αισθάνεται υπερηφάνεια, αλλά και να καταγράψει τις βαθύτερες σκέψεις και επιθυμίες του.
Το βιβλίο παρουσίασαν οι:
- Άννυ Μπενέτου, ψυχολόγος, M.Sc., Phd, συμβουλευτική και θετική ψυχολογία.
- Μυρτώ Αντωνοπούλου, δημοσιογράφος υγείας, διευθύντρια σύνταξης στο περιοδικό Love yourself, υπεύθυνη ύλης στο grandmama.gr.
- Χριστίνα Αβδίκου, εικονογράφος.
- Όλγα Λυμπεροπούλου, νευροψυχολόγος, M.Sc., υπεύθυνη του Κέντρου Διαταραχών Μνήμης (trainyourbrain.gr).
- Αλεξάνδρα Κυρίτση, φροντίστρια ατόμου με νόσο Αλτσχάιμερ.
Την εκδήλωση συντόνισε η Φλώρα Κασσαβέτη, δημοσιογράφος υγείας και ευεξίας, αρχισυντάκτρια στο περιοδικό Forma και στο thriveglobal.gr του Ομίλου ANT1.
Αναλυτικότερα:
Η Φλώρα Κασσαβέτη καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και μοιράστηκε τις σκέψεις και τις εντυπώσεις της όταν πήρε για πρώτη φορά στα χέρια της το λεύκωμα. Αναφέρθηκε αναλυτικά στην αξία του λευκώματος ως εργαλείου που μπορεί να μας φέρει πιο κοντά στα μεγαλύτερα σε ηλικία μέλη της οικογένειας και να μας βοηθήσει να τα γνωρίσουμε καλύτερα. Η κα Κασσαβέτη ολοκλήρωσε την ομιλία της λέγοντας ότι το “Όλα όσα είμαι” απευθύνεται κυρίως σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, αλλά όχι αποκλειστικά, μιας και είναι δελεαστικό για οποιονδήποτε να κάνει μια αναδρομή σε όλα όσα έχει ζήσει και ταυτόχρονα, ένα ταξίδι αυτογνωσίας.
Στη συνέχεια, η κ. Κασσαβέτη έδωσε το λόγο στην ψυχολόγο κα Άννυ Μπενέτου, η οποία μέσα από μία μεστή νοημάτων ομιλία αναφέρθηκε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το “Όλα όσα είμαι” στην αυτογνωσία του ανθρώπου που το συμπληρώνει και στην ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ των μελών της οικογένειας που θα εμπλακούν σε αυτή τη διαδικασία. Ακόμα, μίλησε για τις αρχές της Θετικής Ψυχολογίας που διέπουν το λεύκωμα, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη δύναμη των ημιτελών προτάσεων ως εργαλείων που προάγουν την αυτογνωσία, αλλά και τη σημασία της θετικής αναπόλησης για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας. Η ομιλία της κας Μπενέτου ολοκληρώθηκε με μια συγκινητική στιγμή της δικής της προσωπικής ιστορίας και της σχέσης της με τη μητέρα της.
Η εκδήλωση συνεχίστηκε με την δημοσιογράφο κα Μυρτώ Αντωνοπούλου, η οποία επικεντρώθηκε στην αγωνιώδη επιθυμία των ηλικιωμένων να βρουν ακροατές πρόθυμους να ακούσουν τα προσωπικά τους βιώματα μέσα από μια τρυφερή διήγηση σχετικά με τη γιαγιά της, αλλά και τη λύση που έρχεται να δώσει το “Όλα όσα είμαι” σε αυτή την υπαρκτή ανάγκη. Επίσης, η κα Αντωνοπούλου μίλησε για την αξία της δια βίου άσκησης των νοητικών λειτουργιών του εγκεφάλου και για τη δυνατότητα αξιοποίησης του λευκώματος ως εργαλείου νοητικής ενδυνάμωσης από τα μέλη της οικογένειας, αλλά και επαγγελματίες υγείας που φροντίζουν ανθρώπους τρίτης ηλικίας με ή χωρίς διαταραχές μνήμης.
Επόμενη ομιλήτρια ήταν η εικονογράφος του “Όλα όσα είμαι” κα Χριστίνα Αβδίκου, η οποία μίλησε στο κοινό για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προκειμένου να επιλεγεί το ύφος και η χρωματική παλέτα των εικόνων που “ντύνουν” την έκδοση, αλλά και την εξαιρετική συνεργασία της με τη συγγραφέα του βιβλίου που οδήγησε σε αυτό το υψηλής αισθητικής αξίας αποτέλεσμα.
Έπειτα, το λόγο πήρε η συγγραφέας του βιβλίου κα Όλγα Λυμπεροπούλου, η οποία, αφού ευχαρίστησε τους υπόλοιπους συντελεστές του βιβλίου και την οικογένειά της για την αγάπη και άνευ όρων στήριξή τους, αποκάλυψε ότι επί δέκα ολόκληρα χρόνια σκεφτόταν, επέλεγε και συνέτασσε μέσα της τις ερωτήσεις αυτού του λευκώματος. Όπως δήλωσε η ίδια εμφανώς συγκινημένη, το λεύκωμα “γεννήθηκε σαν ιδέα μέσα από τις αμέτρητες, εξωτικές και σαγηνευτικές ιστορίες που μου αφηγήθηκε ο κ. Ροδόλφος, ένας πραγματικά υπέροχος άνθρωπος”, στον οποίο και έχει αφιερώσει το βιβλίο.
Μέσα σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, η κα Λυμπεροπούλου κάλεσε στο πάνελ των ομιλητριών την κόρη του κ. Ροδόλφου, κα Αλεξάνδρα Κυρίτση, η οποία μίλησε για τη μάχη του πατέρα της με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τη στήριξη που έχει προσφέρει επί μια δεκαετία σε εκείνον και την οικογένειά του η κα Λυμπεροπούλου μέσα από το ρόλο της ως νευροψυχολόγου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κα Κυρίτση να παραθέτει την προσωπική της άποψη για το λεύκωμα και για το ρόλο που μπορεί αυτό να διαδραματίσει ως πολύτιμη παρακαταθήκη για τα νεότερα σε ηλικία μέλη της κάθε οικογένειας.
Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις Εκδόσεις Εντύποις και το Κέντρο Διαταραχών Μνήμης.