Όταν κάποιος αποφασίζει να επισκεφτεί την Νέα Υόρκη, συνήθως το οργανώνει μήνες πριν. Εμείς όμως δεν είμαστε έτσι. Απλά ένα απόγευμα αποφασίσαμε να επισκεφτούμε την Νέα Υόρκη για 8 μέρες. Κλείσαμε αεροπορικά καιξενοδοχεία και να που 15/6 φτάσαμε στην Μητρόπολη του Κόσμου.

Έχω ψύχωση με την Νέα Υόρκη, δεν την απέκτησα όπως η πλειοψηφία με το Sex And The City, την είχα από πολύ πιο πριν. Και όταν έχω ψύχωση με κάτι που πρόκειται να επικσεφτώ πρώτη φορά, συνήθως έχω κάποια επιφύλαξη στο πίσω μέρος του μυαλού μου ότι μπορεί να απογοητευτώ από κάτι. Ε, λοιπόν πιστέψτε με πως η Νέα Υόρκη όχι απλά δεν με απογοήτευσε αλλά με έκανε να αισθανθώ σαν να έχω γεννηθεί εκεί. Ειδικά αν επιλέξεις να μείνεις στο Manhattan.

Φίλοι μου το Manhattan μέσα από τα μάτια μου!

Ας το πάρουμε όμως από την αρχή:

Η New York , που συχνά αποκαλείται και η Πόλη της Νέας Υόρκης– είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη των Ηνωμένων Πολιτείων και ένας από τους πιο πυκνοκατοικημένους αστικούς οικισμούς στον κόσμο. Μία ισχυρή πόλη που ασκεί σημαντική επίδραση στο εμπόριο, την οικονομία, τα μέσα ενημέρωσης, την τέχνη, τη μόδα, την έρευνα, την τεχνολογία, την εκπαίδευση και την ψυχαγωγία. Αποτελεί ένα σημαντικό κέντρο για τη διεθνή διπλωματία και έχει περιγραφεί ως η πολιτιστική και οικονομική πρωτεύουσα του κόσμου. Το σύγχρονο όνομά της το έλαβε προς τιμήν του τότε δούκα της ιστορικής πόλης της Αγγλίας, της Υόρκης.

Βρίσκεται σε έναν από τους μεγαλύτερους φυσικούς λιμένες του κόσμου. Αποτελείται από πέντε δήμους, καθένας από τους οποίους είναι μια κομητεία της Νέας Υόρκης . Οι πέντε δήμοι –Μπρούκλιν, Κουίνς, Μανχάταν, Μπρονξ και Στάτεν Άιλαντ– ενοποιήθηκαν σε μία ενιαία πόλη το 1898. Το όλο ταξίδι μας επικεντρώθηκε στο Manhattan και σε μια περιοχή του Brooklyn. Όχι ότι είχαμε κάτι με τις υπόλοιπες περιοχές, αλλά το Manhattan είναι το κέντρο του δικού μου κόσμου. 

Το Manhattan είναι το σημαντικότερο από τα πέντε δημοτικά διαμερίσματα (boroughs) της Νέας Υόρκης. Βρίσκεται επί της ομώνυμης νήσου επί της συμβολής του ποταμού Hudson (δυτικά) και του ποταμού East (ανατολικά) λίγο πριν τις εκβολές του πρώτου στον Ατλαντικό. Οι γνωστές φωτογραφίες με τους ουρανοξύστες της Νέας Υόρκης που έχουν ληφθεί από τη θάλασσα δείχνουν ακριβώς την νότια ακτή της νήσου Μανχάταν και συγκεκριμένα τη συνοικία Lower Manhattan. Τα γεωγραφικά όριά του ταυτίζονται με αυτά της Κομητείας της Νέας Υόρκης. Παρ’ ότι πρόκειται για το τρίτο, μόλις, σε πληθυσμό δημοτικό διαμέρισμα της Νέας Υόρκης (μετά το Μπρούκλιν και το Κουίνς), που βρίσκονται ανατολικότερα, είναι η πλέον πυκνοκατοικημένη κομητεία σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες. Το νησί του Μανχάταν αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ομώνυμης περιοχής (και κομητείας), η οποία περιλαμβάνει επίσης διάφορα μικρά νησάκια και μια μικρή έκταση στην ηπειρωτική Αμερική. Παγκόσμιο εμπορικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο. Ποιός να το φανταζόταν πίσω στο 1667 όταν οι Ολλανδοί πουλούσαν το νησί στους Βρετανούς με αντάλλαγμα λίγο μοσχοκάρυδο, αξίας 1 δολλαρίου. Η ριμοτομία πανεύκολη. 11 λεωφόροι και πολλοί δρόμοι. Κάθετα οι λεωφόρει χωρίζουν το νησί με την 5η λεωφόρο να θέτει τα όρια δυτικά και ανατολικά. Ότι έχουμε από την 5η λεωφόρο προς Long Island είναι ανατολικά, και ότι έχουμε από την 5η λεωφόρο προς Jersey, είναι δυτικά. Πολλοί οδοί τέμνουν την πόλη δημιουργώντας τετράγωνα.

Η μετάβαση στο JFK ήταν ολίγων τι κουραστική με τα διαδικαστικά των ελέγχων, αλλά με το που μπαίνεις στο Manhattan τα ξεχνάς όλα! Σίγουρα φεύγεις με αυχενικό, όταν το χαμηλότερο κτίριο έχει 18-20 ορόφους.

Πρώτη μέρα και αυτό που πρέπει κάποιος να κάνει είναι να περπατήσει την Πόλη και να μπει σιγά σιγά στους ρυθμούς της. Βέβαια jet lag δεν πάθαμε. Ίσα ίσα, περπατήσαμε ένα 5-ωρο την περιοχή από την 35η οδό με έναρξη την Broadway & 7th ave, μέχρι την Times Square και μέχρι την περιοχή γύρω από Grand Central, Chrysler Building.

Η Times Square  (Πλατεία Τάιμς) είναι ένα κομβικό σημείο στην καρδιά του Μανχάταν, στη συμβολή των οδών Brodway και Seventh Avenue. Το 1904 είναι η χρονιά που πήρε το οριστικό της όνομα, από τη γνωστή εφημερίδα New York Times που εγκαταστάθηκε στον 25ο ουρανοξύστη, τοποθετώντας την πρώτη επιγραφή από νέον που έδειχνε συνεχώς ειδήσεις. Μέχρι το 1970, ήταν το πιο παρακμιακό μέρος της πόλης, αφού κατείχε το ρεκόρ της υψηλότερης εγκληματικότητας και ήταν εγκατεστημένα άπειρα sex shops και στριπτιζάδικα με όλα τα παρελκόμενα. Σήμερα η πλατεία αυτή αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα του αμερικανικού καταναλωτισμού, με τεράστιες οθόνες από τη χρηματιστηριακή εταιρία Nasdaq, το MTV, την Coca Cola, τα Macdonalds, κ.ά., που μετατρέπουν την νύχτα σε μέρα. Αξίζει να γίνει μία αναφορά και στο πασίγνωστο στους θεατρόφιλους Broadway, το οποίο βρίσκεται λίγο πιο κάτω. Η συνοικία περιλαμβάνει γύρω στα 40 θέατρα και μαζί με το αντίστοιχο West End στο Λονδίνο, αποτελούν τα υψηλότερου επιπέδου θέατρα του κόσμου.

Περπατώντας όλη την 42α οδό ανατολικά του νησιού φτάσαμε στον Grand Central. Ο Grand Central Terminal  είναι ένας από τους μεγαλύτερους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς στη Νέα Υόρκη, στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έχει ανταποκρίσεις με διάφορες αστικές υπηρεσίες, όπως το μετρό Νέας Υόρκης, καθώς και λεωφορεία. Ως προς τον αριθμό σιδηροδρομικών γραμμών που διέρχονται από το σταθμό (67 γραμμές), είναι ο μεγαλύτερος σιδηροδρομικός σταθμός στην Αμερική και ένας από τους μεγαλύτερους στον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί πως οφείλει την ύπαρξη του στον αγώνα που έδωσε η Jackie Kennedy προκειμένου να μην γκρεμιστεί και δώσει την θέση του σε ουρανοξύστη.

Ακριβώς δίπλα θα βρούμε το Chrysler Building. Ακόμη ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής Αρ Ντεκό, τοποθετημένο στη διασταύρωση της 42ης οδού με τη λεωφόρο Λέξιγκτον στο Μανχάταν, ο ουρανοξύστης  είναι ένα από τα ωραιότερα κτίρια της πόλης. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1928 και ολοκληρώθηκε το 1930. Με 319 μέτρα ύψος, ήταν το υψηλότερο κτίριο για μόλις 11 μήνες, μέχρι που ξεπεράστηκε από το Empire State Building. Η διακόσμηση του κτιρίου βασίστηκε σε στοιχεία αυτοκίνητων Chrysler. Η πρόσβαση γίνεται μέχρι τον 71ο όροφο. Έχει ανακηρυχθεί εθνικό ιστορικό ορόσημο το 1975 και επίσης είναι το αγαπημένο κτίριο των Νεϋορκέζων, σύμφωνα με έρευνα του Μουσείου Skyscraper.

Το βράδυ μας βρήκε με τα καλά μας να περπατάμε το High Line.  Το πάρκο High Line σήμερα λειτουργεί από την Gansevoort Street, ένα τετράγωνο πιο κάτω από την West 12th Street, στην περιοχή Meatpacking, μέχρι την 20th Street, και τελικά διασχίζει τη γειτονιά του Chelsea στο West Side Yard, κοντά στο Javits Convention Center. Ένας παλιός υπερυψωμένος σιδηρόδρομος που το καλοκαίρι του 2009 μετατράπηκε σε πάρκο σε όλη την έκταση του. Ακριβώς εκεί μας περίμενε το Standard Grill για το δείπνο. Τι άλλο φυσικά από το burger και το κρέας! Ξέρουν να τρώνε!

Επιστροφή στο ξενοδοχείο με θέα να κόβει την ανάσα από το δωμάτιο και ξεκούραση. Η συνέχεια σε λίγο…

 

Ταξιδιωτικό κειμενο: taxidologio.gr